Malaysia Boleh : Buat Duit Dengan Blog

Tahukah anda, dengan hanya menulis blog sahaja anda boleh buat duit menjana ratusan malah ribuan ringgit sebulan? Ianya tidak mustahil kerana sudah terbukti dan tidak menjadi satu rahsia lagi.

Jika anda tidak suka melayan pelanggan, tidak mahu menguruskan pelanggan dan produk, serta serba serbi itu ini dan lebih suka sesuatu yang automatik, maka buat blog & ‘blogging’ adalah salah satu perkara yang sesuai untuk anda.

3 orang blogger tempatan yang juga menjadi idola saya telah membuktikannya iaitu saudara Alang, Gobala dan Liew CF. Mereka telah ditemuramah oleh oleh akhbar New Straits Times dan beritanya telah disiarkan pada 11 Mei 2007 (Jumaat), Anda boleh membacanya di laman web New Straits Times di sini atau pada petikan yang saya ambil di bawah ini:

KUALA LUMPUR: Fed up with day jobs and measly pay, a small but rising number of people have become full-time Internet entrepreneurs, some raking in five-figure salaries, often in the comfort of their living rooms.
A popular Internet income generator is through the sale of advertisement space in websites and blogs. Others sell anything from e-books to software, either authored themselves, or through an affiliate programme.

There are no statistics on the number of Malaysians who have gone full-time into online money-making ventures, although anecdotal evidence suggests more are doing so.

However, before Malaysians start jumping on the Internet income bandwagon, the Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) has a word of caution: Beware of online scams.

“Surfers should not fall for get-rich-quick scams that are aplenty online. MCMC continuously monitors and acts on them,” said a spokesman from the regulatory body from the communications and multimedia industry.
But for those who have struck gold online, the returns are generous, not only in terms of pay.

Most work from home, which means they do not have bosses breathing down their necks, don’t have to get stuck in traffic jams and can spend more time with their families.

Liew Cheon Fong, who runs a technology blog (www.liewcf.com), claimed he was the first Malaysian to go into blogging full-time in 2005 in what started out as a hobby to share computing tips with friends.

The Kluang-based 27-year-old computer science degree-holder posts a few entries in his blog daily. He needs to keep his entries interesting to attract web traffic, failing which his income could dip.

One of his sources of income is Google Adsense, an online advertisement programme run by Internet giant Google. Liew gets paid whenever visitors click on advertisements placed on his blog.

Website operators who sign up with Google Adsense display advertisements related to their websites. For example, a blog on pets may feature ads on dog shampoo or pet grooming services.

Often, revenue generated online is in US dollars and credited into e-commerce facilities like PayPal. While Malaysians cannot withdraw money from PayPal accounts, many use them to make online purchases instead.

Unless you earn a monthly five-figure salary like Samsul Zamzuri Abu Bakar, 32, a Sungai Buloh-based Netpreneur (see accompanying story). He has opened an account with a United States bank which allows him to withdraw earnings credited into PayPal.

Then using his ATM card, he withdraws his money here.

But Samsul, who co-runs several blogs on gadgets like handphones and digital cameras, said many people have the misconception that entrepreneurs making money over the Internet involve “just working a few hours a day and spending the rest of the time watching their money roll in”.

Samsul spends up to 12 hours in front of a computer, either liaising with his co-bloggers, marketing his blogs or simply surfing the Internet for ideas or to keep abreast with the latest developments in technology.

There are also drawbacks when your sole income is derived from such unconventional means. A common complaint is erratic income.

In Samsul’s case, revenue peaks during the Christmas and the US summer seasons when sales of technology items go up, while for the rest of the year, earnings can be slow.

Last June, Liew’s income was badly hit when Google dropped his blog’s ranking, resulting in a drastic reduction in the number of visitors to the site. Liew has since recovered after Google upgraded his ranking. Now, almost a quarter of a million visitors go to his blog per month.

Gobala Krishnan, 27, who sells e-books and software online, said it was more important to plan ahead and follow it through. Otherwise, his earnings would be affected in the long-run. He claimed to be making RM20,000 to RM30,000 per month.

How does one identify online cheats, especially since some of the operators are based overseas?

Krishnan offered his rule-of-thumb: “If it’s too good to be true, it’s probably a scam. Just like any business, Internet business takes capital, time and dedication.”


Lagi Artikel Menarik. Klik Disini

RSS feed | Trackback URI

35 Comments »

MyAvatars 0.2
Comment by gaman
2007-05-12 22:30:07

Pendapatan utama Alang dan Gobala bukan dari blog.

Comment by fara Subscribed to comments via email
2011-02-10 16:28:53

macam maner saya nk mulakan blog untuk mencari pendapatan boleh ajar x?

Comment by amira Subscribed to comments via email
2011-12-12 11:31:56

anda boleh mendapatknnya di internetmarketingsupersystem.blogspot.com

amira’s last blog post..PERCUMA TANPA KADAR BAYARAN

(Comments wont nest below this level)
 
 
 
MyAvatars 0.2
Comment by masuri
2007-05-18 11:19:21

buat lah blog sebab xrugi pun jika kita buat jika kena caranya boleh hasilkan wang

 
MyAvatars 0.2
Comment by san
2007-06-12 15:45:42

Tahniah untuk mereka yg menjadikan internet sebagai sumber pendapatan sampingan.Teruskan usaha dan kekalkan persahabatan. :)

 
MyAvatars 0.2
Comment by Sukeri
2007-06-12 16:34:01

Hallo San, kawan net marketer dari Brunei yang dah lama menghilangkan diri. Nanti bila kau ke Kuala Lumpur harap kita boleh berjumpa ya.

 
MyAvatars 0.2
Comment by san
2007-06-12 22:22:11

Saya bukan orang Brunei.Cuma bekerja disini saja. :) , selagi M’sia diseneraikan didlm website paypal,ini bermakna kita masih boleh berurusan dengan mereka.Saya juga berharap dapat berjumpa dgn kamu sukeri, di K.L nanti.

 
MyAvatars 0.2
Comment by qistina
2007-08-04 13:54:31

tahniah…pandai mereka membuat duit

 
MyAvatars 0.2
Comment by shah Subscribed to comments via email
2007-08-15 15:34:35

Qistina…di mana ada kemahuan disitulah ada jalan…kena caranya lumayan..

 
MyAvatars 0.2
Comment by Rj Subscribed to comments via email
2007-10-19 08:22:53

Bgmn nak mulakan sesuatu yg sgt berharga ini dgn cara yg betul & peluang yg ada. teringin sgt nak tahu & mulakan.

 
MyAvatars 0.2
Comment by usws
2007-10-29 16:39:21

The problem with Malaysians (that i know at least) is that they don’t click advertisements. They’re either too scared (kena virus/scam) or couldn’t be bothered to do so.

On the other hand, I’ve heard that people from other countries click ads as ‘goodwill tokens’ as in they aren’t really interested in those advertisements. They’re just clicking because they know the site owner will receive revenue from that.

Doesn’t that make ads redundant? How do people actually do real business when people decide to stop making ‘goodwill clicks’? I don’t believe these people actually became rich from ads.

BYE!

p.s. Just my random 2 cents

usws’s last blog post..Chinese, We Have A Problem

 
MyAvatars 0.2
Comment by hafiza Subscribed to comments via email
2007-10-30 10:44:38

tahniah kepada yang dah berjaya dengan perniagaan internet ini. bukan calang2 orang berani dan punya keyakinan untuk menceburkan diri dalam bidang ini

 
MyAvatars 0.2
Comment by zulia Subscribed to comments via email
2008-01-28 22:19:31

saya suka baca blog. Tapi buat blog tak tau. Tahniahlah pada anda kerana berjaya. Boleh ajar cara buat blog ye..

 
MyAvatars 0.2
Comment by joe Subscribed to comments via email
2008-02-25 17:31:05

terbaru pada tahun ni, program yang bagus untuk blogger untuk boost pendapatan mereka. Seperti yang sedia maklum, kalau wat blog mesti banyak link kita nak letakkan. Camna dengan link tu kita leh wat duit. Saja nak kongsi je program ni. Sebab komen dari usws kata orang malaysia takut nak klik iklan, so dengan klik link kita secara tak langsung akan beri kita pendapatan tambahan. Tapi camna? cuba klik pada nama saya diatas…

 
MyAvatars 0.2
Comment by emet
2008-02-26 11:11:12

Kesimpulannya, kalau nak sesuatu bermulalah dari sekarang! Hasilnya pasti ada, jika tak bermula maka tiada apa pun yang kita dapat.

Kebanyakan orang hanya berfikir nak buat itu-ini, nak jadi kaya, nak mcm2 la. Tapi hanya cakap kosong jer, so kalau minat sesuatu tu kenelah berusaha. Mcm orang tua2 cakap “Jangan tunggu lama2, nanti diambil orang”. :)
emet’s last blog post..Bagaimana Mengelakkan Komisen Affiliate Dari Di Curi? : Siri 2

 
MyAvatars 0.2
Comment by R B I
2008-03-02 01:00:36

tak kira la gobala n alang buat duit dgn blog ke tak..
yang pasti internet memang boleh jadi platform cari pendapatan halal..asyik keje bawah orang je kan..letih la..

baru je beli “panduan asas WP”..dah siap dah blog, free2 boleh la usha..

R B I’s last blog post..Buat Duit Free

 
MyAvatars 0.2
Comment by Duit online
2008-03-08 03:41:54

Sebenarnya banyak cara untuk buat duit di internet..yg pnting kena usaha..di asia tenggara ramai yang masih tak tau cari duit guna internet..kalau di barat mereka begitu berlumba-lumba buat duit di internet..nak tau lebih byk lgi teknik buat duit di internet..try laa tgk blog ni..http://yoursmallshop.blogspot.com

Duit online’s last blog post..101 Ways to Monetize Your Website or Blog

 
MyAvatars 0.2
Comment by hishamudin Subscribed to comments via email
2008-05-23 13:09:56

Saya dah ader blog sendiri, tapi nak tahu cara tambah pendapatan dengan blog nie… TQ. Blog saya adalah:

Tampal sticker pun duit masyuk tiap-tiap bulan…

http://buluhmas7.blogmas.com

hishamudin’s last blog post..AGENSI PENGIKLANAN BERGERAK TERKINI…

 
MyAvatars 0.2
Comment by emale Subscribed to comments via email
2009-01-04 23:37:33

thanks for all the informations..very helpful and motivating for beginner

 
MyAvatars 0.2
Comment by rez
2009-06-03 00:08:53

saya telah membeli produk dr kuasalelong dan profit millionaire system.jadi saya ingin memberi bonus kepada pembaca blog ini:

http://www.rajakamil.biz/ppl/index.php?ref=royzek

 
MyAvatars 0.2
Comment by Din Subscribed to comments via email
2009-06-22 21:56:36

PLEASE CLICK

 
MyAvatars 0.2
Comment by eja.com Subscribed to comments via email
2010-08-02 19:06:41

ade blog tapi x reti nak promosi. ajau kn bole? hehe..

 
MyAvatars 0.2
Comment by ringgo_kl Subscribed to comments via email
2010-08-30 15:17:38

salam…sanak nak tanya macam mana saya nak dapat duit dari blok saya ni melalui AdSense…tolong beri tunjuk ajar…tq…

ringgo_kl’s last blog post..HY HMF Rc Drift Car 2.4Ghz Scale 1-10

 
MyAvatars 0.2
Comment by Ranger Subscribed to comments via email
2010-10-18 18:19:03

memang betul blog boleh mendatangkan pendapatan lumayan, cuma tak ramai yang berjaya seperti mereka. Skang ni senang nak belajar buat blog coz dah banyak rujukan, yang percuma pun ada. Blog percuma seperti blogger.com memudahkan mereka yang nak ada blog sendiri, cuma nak kena belajar skit2 la.

 
MyAvatars 0.2
Comment by fmy1 Subscribed to comments via email
2011-02-02 16:35:59

asalkan halal dan tidak menipu kawan- kawan, buatlahh..

 
MyAvatars 0.2
Comment by senangin Subscribed to comments via email
2011-02-19 17:27:09

maklumat penting….

Last blog: Cara buat duit1@blogspot.com

 
MyAvatars 0.2
Comment by zabidi Subscribed to comments via email
2011-05-22 16:41:49

saya dh ada blog sendiri xp xpandai
nk buat duit dlm blog ni
mintak tlng ajar kan

 
MyAvatars 0.2
Comment by kerja sambilan Subscribed to comments via email
2011-06-06 15:02:39

Cara terbaik nak buat duit dengan blog atau internet adalah melalui pembelajaran yang berterusan…

 
MyAvatars 0.2
Comment by din Subscribed to comments via email
2011-07-01 14:54:26

Hai,

Maaf jika e-mel ini mengganggu. Saya sekadar ingin berkongsi peluang baru ini.

Hanya melalui E-MEL sahaja boleh dapat DUIT.
Sungguh mudah, sila klik link ini http://www.emailduit.com/?a=9642

Terima kasih kerana menambahkan lagi duit saya.

Ikhlas;

 
MyAvatars 0.2
Comment by Adley
2011-09-21 17:52:50

I came across your web blog, i think your blog site is awsome, keep posting.

 
MyAvatars 0.2
Comment by lin Subscribed to comments via email
2011-10-01 22:38:53

buat semua pembaca,

anda perlukan duit?gaji x cukup nk bayar kete?umah?beli brg dapur? n mcm2 lg..

cuba klik link ni
—> http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=dieniey

InsyaAllah dpt membantu anda..x rugi klu cuba..

 
MyAvatars 0.2
Comment by azee Subscribed to comments via email
2011-11-25 19:06:39

hai..

saya seorang yg sangat berminat dgn online income but so far belum berjaya lagi sbb masih mentah.saya ada buat blog beberapa hari ni dan saya berminat nak tau mcmana nak buat pendapatan melalui blogging..PLEASE HELP ME…pLease..please..please..i need help from the expert.

azee’s last blog post..bekas pelajar yang di kasihi…

Comment by amira Subscribed to comments via email
2011-12-12 11:37:14

anda boleh mempelajarinya disini..tiada bayaran dikenakan.
internetmarketingsupersystem.blogspot.com

amira’s last blog post..PERCUMA TANPA KADAR BAYARAN

 
 
MyAvatars 0.2
Comment by zain Subscribed to comments via email
2012-03-13 16:04:27

nice…sy suka idea buat duit dgn blog….kalau blog yg kte buat tu menjadi tentu bleh jd usahawan yg berjaya….

 
MyAvatars 0.2
Comment by amirulcyber Subscribed to comments via email
2013-07-01 23:20:56

utk buat duit melalui blog bukan smudah yg kite sangka.terlalu byk kerja yg kite perlu lakukan.bukan setakat buat blog kite sudah menjana pendapatan malahan ianya lebih dr itu.utk buat duit melalui blog kite harus mempuyai sifat tidak berputus asa.kata org putih don’t easy to give up when you challenge facing you.kental jiwa and then barula boleh berjaya.

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong> in your comment.

This blog uses the CommentLuv plugin which will try and parse your sites feed and display a link to your last post, please be patient while it tries to find it for you.
Ebook Panduan Adsense Percuma Ebook Panduan Buat Blog Wordpress Ebook Panduan Membina Laman Web

Perniagaan Internet . Usahawan Internet is proudly powered by WordPressEntries (RSS) and Comments (RSS). • xMark Theme by: Lisa Sabin-Wilson