Oh Yes! Blog Ini Sudah Mendapat Ranking Yang Baik di Google

Hari ini bila saya taip buat blog di google, blog ini telah disenaraikan di muka depan google dengan lebih 1 juta web pesaing. Ini membuktikan blog wordpress memang mendapat tempat di hati pakcik google ni walaupun blog ini baru saja berusia dua bulan.

SEO atau Search Engine Optimization adalah satu taktik yang membolehkan kita mendapat trafik percuma dari search engine. Memang saya sudah merancang untuk menggunakan keyword buat blog supaya sesiapa yang mencari maklumat bagaimana untuk membuat blog melalui search engine akan menemui blog ini.

Apakah faedahnya selepas saya mendapat trafik ini, well…jeling-jeling gambar-gambar ebook kat sebelah kanan tu atau iklan adsense yang keluar sekali sekala. Faham-faham aje la.

Apakah rahsianya saya dapat mencapai kejayaan kecil ini?. Ok saya kongsikan di sini caranya:

  1. Dapatkan domain yang ada perkataan buat blog -> membuatblog.com
  2. Letakkan perkataan buat blog pada tajuk -> Cara Membuat Blog Wordpress, tapi sekarang dah tukar sikit, ada buat duit pulak.
  3. Letakkan perkataan membina blog pada sub title -> Panduan & Tips Membina Blog Wordpress, ni pun dah tukar sikit.Tengok kat atas tu.
  4. Buatkan katogeri / tag Cara Membuat Blog, lihat kat bahagian Katogeri tu
  5. Linkkan blog ini dengan beberapa blog saya yang lain, supaya search engine boleh jumpa. Saya tak submit pun blog ini ke search engine.
  6. Cuba update blog ini sekerap yang mungkin dengan kandungan yang unik, bukan main copy & paste.

Itulah antara strategi yang saya gunakan, mungkin anda boleh mencubanya dengan keyword pilihan anda. Selepas ini saya akan memulakan pula satu linking strategi yang mudah juga tapi saya lihat sangat berkesan. Ianya akan banyak membantu mengukuhkan kedudukan dan bertahan di search engine. Saya akan kongsikan tip ini kemudian.

Sementara itu mari kita lihat screen shot kedudukan blog ini di search engine. Mudah-mudahan ianya terus bertakhta di hati uncle google. Sila klik pada imej untuk tumbesaran.


Lagi Artikel Menarik. Klik Disini

RSS feed | Trackback URI

18 Comments »

MyAvatars 0.2
Comment by Sukeri
2007-05-12 23:27:43

Yup betul kata Gaman, pendapatan terbesar Alang adalah dari Direktori (30%), Adsense (15%), FeedBurner (15%) dan lain-lain. Adsense Alang memang dalam bentuk blog wordpress yang kebanyakannya gadget review, feedburner pula memang berkaitan dengan blog dan rss.

Bagi Gobala pula saya rasa peratus terbesar adalah dari menghasilkan produk sendiri dan affiliate marketing. Juga menggunakan blog sebagai medium pemasaran.

 
MyAvatars 0.2
Comment by Tuan
2007-05-14 23:29:59

Wah tahniah Sukeri blog anda telah berapa tangga yg kedua untuk keyword ‘buat blog’. Syabas
daripada Tuan kai (Seo protheme Owner) also malaysian Blogger to: Majulah Blog Untuk negara!!

 
MyAvatars 0.2
Comment by Nasir
2007-05-22 02:25:45

Boleh buat duit dengan apa-apa kerja kalau kita menggunakan teknologi ICT sepenuhnya.

IMO, bukan blog yang menjanakan pendapatan tapi social networking ataupun crowdsourcing. blog hanyalah salah satu daripada alat untuk aktiviti social netWORKing tadi. bookmarking, profiling, chatting dan macam-macam aktiviti lagi termasuklah melalui mobile platform adalah cara-cara komunikasi semantik (web 2.0).

Walaupun blog anda mengandungi kandungan yang bermutu tinggi, tapi tidak di”pasar”kan dengan cara yang berkesan, belum tentu anda boleh “buit duit.”.

Kita masih di tahap awal dalam perkembangan blog. Mengapa puas hati dengan pulangan puluh ribu, padahal boleh kepada ratusan ribu atau jutaan ringgit sebulan? Mengapa tidak? CNET, CNN, BBC, Al-Jazeera misalnya boleh lakukan…

Bagaimana menjadikan blog anda setaraf dengan keluaran korporat? Tak mungkin??

Think again… LiewCF dengan seorang diri dan kos pembikinan dan pemasaran yang cukup minima misalnya boleh jadi lebih popular daripada BlueHyppo.com yang dipasarkan oleh TMNET, sebuah syarikat gergasi GLC Malaysia, yang portalnya menelan belanja mungkin mencecah RM100 juta.

Hint: Work Crowdsourcing. Think big! You have more employees and resources than you think you do. More like millions of talents already in today’s marketplaces. One just need some Project Management skills. Become an architect, don’t settle on being just a builder. build great things, not just a simple house or blog. Saya pun masih belajar, tapi kita boleh belajar sama-sama…

 
MyAvatars 0.2
Comment by abdfatah
2007-06-10 09:58:17

ohoooo… dah naik ranking dah… ku tengok hari ini jam ini minit ini cari duit di laman membuat blog? di manakah beliau?

jom cuba tengok apa yang membuat blog cari untuk duitnya dengan laman web nya itu…

adesh… apa punya ayat itu macam?

 
MyAvatars 0.2
Comment by Amir
2007-06-13 15:31:17

Terima kasih En.Sukeri atas pemberian “Ebook blogger adsense guide ” nie, satu pemberian yg istimewa, saya dah download dah..

 
MyAvatars 0.2
Comment by wadi
2007-06-14 11:27:33

tak dpt pun…dah clik tapi tak dpt pun down load

 
MyAvatars 0.2
Comment by Sukeri
2007-06-14 11:47:18

Terima kasih pada semua yang sudi mendaftar dan download. Wadi, fail mana yang tak boleh download tu. Tadi saya ada cuba download fail MySpace masih ok.

Kalau fail audio tu memang besar, 53MB. Kalau guna sambungan internet dial-up rasanya memang problem nak download. Kena pakai broadband (Streamyx) baru selesa.

Sejak semalam dah 66 orang yang mendaftar, saya juga bimbang kehabisan bandwith. Tapi saya dah standby dengan backup server jika ini berlaku. Saya harap semua dapat download.

Kalau slow sikit tu cuba download pada masa lain, mungkin masa tu ramai yang tengah download.

 
MyAvatars 0.2
2007-06-14 13:33:27

Tak tahu nak buat apa? Sertai cabaran SEO WangCyber “Cari Duit”…

Jom sertai cabaran SEo yang dianjurkan oleh WangCyber. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang cabaran ini anda boleh lihat di sini.

……

 
MyAvatars 0.2
Comment by Mawardee
2007-06-16 11:19:24

Wah, terima kasih kerana sudi bagi. Saya dah download. Terima Kasih banyak2.. lepas ni, jadi penyokong kuat (fanatik) Sukeri la yer.. :)
Semoga dunia blogging di Malaysia terus maju

 
MyAvatars 0.2
Comment by shah
2007-06-17 13:40:54

Wah…boleh jual semula yerkk !! jeng jeng….buat duit gak ni.

 
MyAvatars 0.2
Comment by azwanhadzree
2007-06-17 13:54:50

Terima kasih Sukeri, saya sudah pun mendownloadkannya :)

 
MyAvatars 0.2
Comment by smartkid
2007-06-22 11:04:28

Percuma… yes memang ditunggu-tunggu, tocey, tocey, tocey, tenkiu very much…

Err… boleh jual semula ke? kena dpt keizinan dulu ke? (maaf blum tgk lagi)

 
MyAvatars 0.2
Comment by Sukeri
2007-06-22 12:03:08

Hi Smartkid, memang boleh jual semula, sukahati awaklah nak jual berapa…tak perlu minta izin lagi. Keizinan telah disertakan.

Nanti kalau versi Bahasa Malaysia dah ada, saya rasa permintaan lebih baik lagi. Jangan risau, saya pegang pada janji. Percuma juga kepada sesiapa yang dah dapatkan versi BI ni.

 
MyAvatars 0.2
Comment by Abooain
2007-06-24 21:29:44

Assalamualaikum,

Waaah, terima kasih banyak Sukeri, krn sudi memberi secara percuma je, semoga Allah s.w.t merahmati anda. Sukeri! Saya dah download pun… :)
Trima Kasih

 
MyAvatars 0.2
Comment by aad_lfcfn
2007-06-27 01:46:11

tq…direct download link nyer pun cepat..

 
MyAvatars 0.2
Comment by ibnuyahya
2007-06-30 07:37:51

e-book yang menarik. Terima kasih kerana sudi berkongsi

 
MyAvatars 0.2
Comment by cik xai
2007-07-09 22:33:25

currently work ngan sorang chinese from australian…
mmg diffrent abis dgn my field of study.
chinese ni ajar wat white hat blog.. ok.. dah pandai skit2 .. boleh la kot.. tp x master spnuhnye.. kadang2 terpikir.. dr keje ngan dia.. baik wat sendiri..
so.. saya nk cakap ape sbnr nye ialah .. sy harapkan guidance dari master2 it ni..
check out http://zfrstudios.org and http://baptistangel.org .. these are website ive created.. ikut arahan bos… so.. walaupun tau buat.. sbb sbg pekerja je.. nak tau gak rahsia dia.. anyone could share??..

actually im not fimiliar ngan it feld coz dulu kat sekolah blaja lain.. tp intrested gak..

 
MyAvatars 0.2
Comment by zool
2007-07-29 23:46:30

baru je nak download,…
apahal tq sebab bagi percuma kepada kami semua…
tq

 
Name (required)
E-mail (required - never shown publicly)
URI
Subscribe to comments via email
Your Comment (smaller size | larger size)
You may use <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong> in your comment.

This blog uses the CommentLuv plugin which will try and parse your sites feed and display a link to your last post, please be patient while it tries to find it for you.
Ebook Panduan Adsense Percuma Ebook Panduan Buat Blog Wordpress Ebook Panduan Membina Laman Web

Perniagaan Internet . Usahawan Internet is proudly powered by WordPressEntries (RSS) and Comments (RSS). • xMark Theme by: Lisa Sabin-Wilson